Kracht- en conditietraining bij paarden

De lichamelijke conditie bepaalt hoe fit een paard is. Hiermee wordt bedoeld: het fysieke uithoudingsvermogen van het paard en de mogelijkheid om intensieve inspanningen langere tijd vol te houden. Het vermogen om lichamelijke prestaties te leveren is afhankelijk van een aantal grondeigenschappen. Deze grondeigenschappen zijn: kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en lenigheid. Een goede conditie is voor elk paard een pluspunt, maar vooral voor paarden die verscheidene dagen per week werken of paarden die regelmatig zwaar werk moeten verrichten, is een goede conditie een absolute noodzaak.

Conditie krijg je niet zomaar, dat geldt zowel voor mensen als voor paarden. Conditie is iets dat je moet opbouwen en blijven trainen, anders neemt deze simpelweg weer af. Het is daarom belangrijk om een goede start te maken en jonge paarden ook conditietrainingen te geven. Ook voor revaliderende paarden, die conditie verloren hebben, is het belangrijk de conditie weer op te bouwen door middel van trainingen.

Conditietraining voor paarden

Als we kijken naar een goede training, bestaat die uit twee hoofdzaken, namelijk conditie en techniek. Conditie is vooral gunstig om blessures en allerhande gezondheidskwalen te voorkomen. Techniek is nodig om de coördinatie te verbeteren. Indien aan deze twee hoofdzaken voldoende aandacht en tijd wordt besteed, zal dat zich positief gaan uiten in de trainingen en krijgt een paard meer kracht en souplesse.

Om de conditie van een paard (en jezelf) op te bouwen, is het belangrijk om in de beginfase van de training rustig te beginnen en de eerste trainingen in ongeveer dezelfde intensiteit uitvoeren. Hierdoor ontstaat er een basis conditie en kracht. Na de afronding van de beginfase, die per paard uiteraard erg kan verschillen, is het belangrijk om af en toe meer van het paard te gaan vragen. Op deze manier kunnen conditie en kracht worden opgebouwd.

Spieropbouw en herstel

Door middel van gebalanceerde en frequente trainigen worden spieren (en pezen) krachtiger. Hiermee neemt ook de spiermassa toe.

Over het algemeen geldt dat een paard na een zware training twee dagen nodig heeft om volledig te herstellen. Twee dagen hersteltijd betekent niet dat het paard twee dagen niet getraind mag worden. Het is juist niet verstandig om een paard de ene dag heel hard te laten werken en het de volgende dag stil te laten staan. Trainingen tijdens de herstelperiode bestaan uit voldoende afwisseling en makkelijkere oefeningen. Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week. 

Let op! Het is niet de bedoeling om plots elke dag meer en meer van je paard te vragen, dit om overbelasting te voorkomen. Belangrijk om te begrijpen is dat spieren zich na enkele weken aanpassen aan de inspanningen, maar pezen en gewrichten hebben hier enkele maanden voor nodig.

Intervaltraining

Conditietraining bestaat voornamelijk uit intervaltraining met als verhouding ongeveer 1 staat tot 5. Dit houdt in dat de herstelperiode na een inspanning ongeveer vijf keer zo lang moet zijn als het inspanningsmoment. Bijvoorbeeld: 2 minuten galopperen en vervolgens 10 minuten draven.  Dit doe je om de hartslag terug naar beneden te krijgen. Wanneer het paard een goede basis aan conditie heeft, kan ook de krachttraining worden uitgebreid. Dit kan door bijvoorbeeld heuvels op en af te rijden, trainen in zwaarder zand (eens in de twee weken volstaat) of door gymnastiserende sprongetjes te maken. Dit laatste kan zowel onder de man als aan de longe, om voldoende afwisseling te bieden.

Discipline specifieke training

Vanaf het moment dat de basis er is, kun je aan de slag gaan met het serieuzere werk en is de uitdaging om zowel conditietraining als krachttraining op elkaar te blijven afstemmen. Om een zo harmonieus mogelijk resultaat te boeken en om een training uit te voeren passend bij de discipline waarin het paard getraind wordt.